Fråntogs sitt jobb under barnledigheten

KRIMINALVÅRDEN2006-10-17

Personalen känner sig illa behandlad vid kriminalvårdsanstalten i Gävle. Förtroendet för ledningen är uselt, enligt en undersökning. En av de drabbade är sjukskriven sedan hon fråntogs jobbet som hundförare under sin barnledighet.

Jag är fruktansvärt besviken över hur jag behandlats, säger före detta hundföraren Maria Hedman.

Våren 2005 fick hon tjänsten som hundförare och gick en utbildning med hunden vid hundskolan i Sollefteå. Enligt henne fungerade allt bra. Inför hennes barnledighet, som började i oktober, skulle hunden överlämnas till en vikarie. Denne fick sin utbildning vid hundskolan medan Maria Hedman fortfarande var kvar på arbetsplatsen.

Fick veta av en händelse

Hunddressören vid hundskolan ansåg att vikarien var bättre lämpad som förare och rekommenderade anstaltschefen att hunden skulle bli kvar hos vikarien.

Maria Hedman visste ingenting om detta. Först i januari, under barnledigheten, fick hon av en händelse veta att hon inte skulle få tillbaka tjänsten som hundförare.

–Jag vet ännu inte vilka arbetsuppgifter jag ska få. Jag har mått så dåligt att jag varit sjukskriven sen i maj i år. Min sambo fick ta föräldraledigt i stället, berättar Maria Hedman.

–Detta är inte personalvänligt, säger Sekos ombudsman Tage Björk som förhandlat för henne. Maria Hedman har inte fått visa vad hon går för, hon har haft hunden för kort tid.

Att arbetsmiljön vid Gävleanstalten är dålig bekräftar en psykosocial undersökning som Previa gjort. Den beställdes sedan företrädare för ST och Seko framfört oro över konflikter i anstaltens ledning till Kriminalvårdens regionchef Svante Lundkvist.

Undersökningen, som gjordes i maj och juni i år, består dels av en enkät med 64 anställda, dels av djupintervjuer med åtta chefer och fyra fackliga företrädare.

Enligt enkätsvaren trivs de flesta med själva arbetet men många är stressade, upplever kränkande särbehandling och har dåligt förtroende för ledningen.

–Resultatet bekräftar vad vi uppfattat, säger STs sektionsordförande Mathias Darmell. Men undersökningen är för allmänt upplagd för att klart visa vilka problem som finns, särskilt i anstaltens ledningsgrupp. Det framgår mycket tydligare av djupintervjuerna.

Kritiskt om ledningen

Intervjupersonerna har angett att tydliga verksamhetsmål saknas och att man känner sig osynlig i förhållande till ledningen. Arbetsgivarens intresse för arbetsmiljön uppfattas som litet och man tycker att arbetsmiljöarbetet främst drivs av skyddsombuden. Dessutom anser man att ledningen inte fungerar, att sjukskrivningarna ökat och att sjukskrivningsrutinerna inte följs.

Värst, enligt Mathias Darmell, är det som nämnts om ledningen. Inom ledningen finns flera samboförhållanden som orsakat konflikter bland personalen, maktkamp förekommer och ledningen har inte försökt lösa de problem som finns.

–Det viktiga nu är att en handlingsplan görs och man på regional nivå inom Kriminalvården följer upp den. Vi klarar inte själva av det här på anstalten, konstaterar Mathias Darmell.

Anstaltschefen Marita Gustavsson kommenterar undersökningen så här:

–Vi kommer i ledningsgruppen att arbeta med att åtgärda de brister som enkätundersökningen pekar på och på så vis återskapa förtroendet hos personalen.

Maria Hedman miste drömjobbet.<br>Foro: BERND BÜTTNER
Maria Hedman miste drömjobbet.<br>Foro: BERND BÜTTNER

Undersökningens resultat

Enkätdelen av undersökningen visar att en majoritet av de anställda, 59 procent, trivs bra med arbetet. Men 82 procent är nära stress eller så stressade att åtgärder bör vidtas.

Endast 22 procent av de tillfrågade har förtroende för ledningen. En stor andel känner oro för hot och våld och nio procent upplever att de utsatts för kränkande särbehandling. Enligt Previa ska denna siffra vara noll för att man ska kunna tala om en god psykosocial arbetsmiljö.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA