Freivalds avgång "inte förvånande"

UD2006-03-21

Laila Freivalds avgick som utrikesminister idag på förmiddagen. ”Inte oväntat men nog ofrånkomligt”, säger Åke Isaksson, STs ordförande inom UD.

Under den senaste tiden har många krav kommit på att utrikesminister Laila Freivalds skulle avgå. Detta dels med anledning av hennes roll under tsunamikatastrofen för drygt ett år sedan, dels den nedsläckta webbsidan hos sverigedemokraterna. Nu har hon på eget initiativ lämnat in sin avskedsansökan.

– Jag bedömer det som omöjligt att bedriva ett seriöst arbete. Det skadar regeringen, det skadar partiet och det skadar UD, förklarade hon vid dagens presskonferens.

– Hon gjorde nog en riktig bedömning som avgick, tycker Åke Isaksson. Inom UD är man inte förvånad över hennes beslut.

ST inom UD har varit kritisk på flera punkter mot UDs ledning under hennes tid som utrikesminister. Enligt Åke Isaksson har hon inte ställt sig på personalens sida på det sätt man önskar. Tjänster har politiserats inte bara på chefsnivå utan också på handläggarnivå, anser han, vilket lett till att personer med lämplig kompetens inom UD inte kommit ifråga.

–Vi vill ha en utrikesminister som är en teamleader, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA