Fribelopp slopas även under vårterminen

HÖGSKOLAN2022-01-12

Regeringen vill att fribeloppet för inkomster för den som har studiemedel slopas även under vårterminen 2022. Förslaget kommer i en särskild ändringsbudget som snart överlämnas till riksdagen.

I ett pressmeddelande konstaterar regeringen att det finns ett fortsatt behov av att studerande ska kunna arbeta, och särskilt gå in och avlasta i vården och andra samhällsbärande verksamheter, under pandemin. Därför vill regeringen återigen förlänga det tillfälligt slopade fribeloppet, till och med 30 juni 2022.

”De studenter som gör en insats nu, till exempel i vården, ska inte behöva oroa sig för sitt studiemedel eller för att bli återbetalningsskyldiga till Centrala studiestödsnämnden, CSN. Det här är en tillfällig förändring vi gör i denna extraordinära situation för att studenter ska kunna avlasta vården eller andra samhällsviktiga funktioner”, förtydligar utbildningsminister Anna Ekström i pressmeddelandet.

Att fribeloppet slopas innebär att ingen inkomstprövning av studenternas rätt till studiemedel mot ett inkomsttak kommer att göras under vårterminen.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar lärosäten att nu införa delvis distansundervisning för att glesa ut i undervisningslokalerna.

”Det är fortsatt prioriterat att undervisning i högskolan kan bedrivas på plats när så är möjligt. Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu universitet och högskolor att använda undervisning på distans som ett verktyg för att glesa ut i undervisningslokalerna. Men undervisning på distans ska inte gälla som en heltidsåtgärd”, understryker Anna Ekström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA