Fribelopp slopas även under vårterminen

HÖGSKOLAN2022-01-12
Regeringen vill att fribeloppet för inkomster för den som har studiemedel slopas även under vårterminen 2022. Förslaget kommer i en särskild ändringsbudget som snart överlämnas till riksdagen.

I ett pressmeddelande konstaterar regeringen att det finns ett fortsatt behov av att studerande ska kunna arbeta, och särskilt gå in och avlasta i vården och andra samhällsbärande verksamheter, under pandemin. Därför vill regeringen återigen förlänga det tillfälligt slopade fribeloppet, till och med 30 juni 2022.

”De studenter som gör en insats nu, till exempel i vården, ska inte behöva oroa sig för sitt studiemedel eller för att bli återbetalningsskyldiga till Centrala studiestödsnämnden, CSN. Det här är en tillfällig förändring vi gör i denna extraordinära situation för att studenter ska kunna avlasta vården eller andra samhällsviktiga funktioner”, förtydligar utbildningsminister Anna Ekström i pressmeddelandet.

Att fribeloppet slopas innebär att ingen inkomstprövning av studenternas rätt till studiemedel mot ett inkomsttak kommer att göras under vårterminen.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar lärosäten att nu införa delvis distansundervisning för att glesa ut i undervisningslokalerna.

”Det är fortsatt prioriterat att undervisning i högskolan kan bedrivas på plats när så är möjligt. Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu universitet och högskolor att använda undervisning på distans som ett verktyg för att glesa ut i undervisningslokalerna. Men undervisning på distans ska inte gälla som en heltidsåtgärd”, understryker Anna Ekström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.