Fyra myndigheter kan bli tre

UTREDNING2009-02-05

En statlig utredare föreslår att Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Fiskeriverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, läggs ner och ersätts av tre nya myndigheter.

Förre landshövdingen Gerhard Larsson har haft i uppdrag att utreda den svenska livsmedelskedjan. I en debattartikel i Dagens Nyheter presenterar han sitt förslag att lägga ner fyra myndigheter och samla deras arbetsuppgifter i tre nya.

”Dagens myndigheter har, enligt min bedömning, god kompetens och rik erfarenhet inom sina respektive ansvarsområden, men ändå vill jag föreslå en annan ordning”, skriver Gerhard Larsson.

Ett syfte med förslaget att organisera om myndigheterna med ansvar för livsmedel är att skapa ett samlat ansvar ”från jord till bord” för att möta nya EU-regler. Därför föreslår utredningen en livsmedelssäkerhetsmyndighet med ansvar för livsmedel, foder och animaliska biprodukter, djurhälsa, djurskydd samt fytosanitärt växtskydd. Samma myndighet får också ledningsansvaret för bekämpning av allvarliga smittsamma djursjukdomar och hantering av andra kriser inom livsmedelskedjan.

Fiskeriverket ska omvandlas till en myndighet med övergripande ansvar för havsfrågor, där områden som miljöskydd, förvaltning och produktion sammanförs från en rad myndigheter som i dag hanterar olika aspekter av utnyttjande av haven.

Den tredje myndigheten ska få ett övergripande samordningsansvar för den svenska landsbygdspolitiken. Precis som inom EU samordnas detta med jordbrukspolitiken. Därför föreslår Gerhard Larsson att Jordbruksverket omvandlas till en myndighet för jordbruk och landsbygdsutveckling.

Enligt utredaren löser en ny myndighetsstruktur flera problem:

  • den gör att samma myndighet inte kommer att både bedriva tillsyn över egna anställda och konkurrerande privata veterinärer,
  • den ger en mer effektiv statlig verksamhet,
  • den gör det lättare att avknoppa statlig verksamhet till andra huvudmän,
  • den förenklar för jordbrukare och andra företag genom färre myndighetskontakter och minskat pappersarbete.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA