Gd kallas till riksdagsutskott

UTBILDNING2012-11-07

Chefen för Myndigheten för Yrkeshögskolan kallas till riksdagens utbildningsutskott för att klargöra utbildningarnas utfall. Myndighetens slogan att ”9 av 10 får jobb” gör att utskottet vill granska uppföljningen.

Enligt en granskning som Svenska Dagbladet, SvD, gjort har Myndigheten för yrkeshögskolan marknadsfört sig i en broschyr med påståendet att ”9 av 10 får jobb”. Påståendet plockades snabbt upp också av näringsminister Annie Lööf, C, som på en presskonferens hävdade att ”nio av tio får jobb eller startar företag efter avklarad yrkeshögskoleutbildning”, skriver tidningen.

Nu redovisar SvD en uppföljning från i våras av hur det enligt registerdata gått för yrkeshögskolornas studerande. Knappt sex av tio var etablerade på arbetsmarknaden året efter examen, enligt den undersökning som myndigheten uppdrog åt konsultföretaget Sweco Eurofutures att göra.

Redovisningen har fått utbildningsutskott att begära en redogörelse från Myndigheten för Yrkeshögskolan.

”Jag har i morse varit i kontakt med generaldirektör Pia Enochsson och vi är överens om att hon ska komma till utskottet. Vi är ytterst angelägna om resultatuppföljningen från myndigheten”, säger utskottets ordförande Tomas Tobé, M, till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA