Gemensam nordisk facklig front i EU

FACKLIGT2019-09-06
Nordens Fackliga Samorganisation, NFS, arbetar med att ta fram en gemensam nordisk Europapolitisk strategi. Det rapporterar Arbetsvärlden efter en nyligen genom förd NFS-kongress.

NFS organiserar 15 fackliga centralorganisationer i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Färöarna och Grönland. De svenska centralorganisationerna TCO, LO och Saco är tre av medlemmarna. På den tre dagar långa arbetskongress som i veckan genomförts i Malmö har man kommit flera steg på vägen mot att formulera en gemensam strategi för hur arbetsmarknadspolitiska och fackliga frågor kan drivas på ett europeiskt plan, berättar Arbetsvärlden.

”Vi har diskuterat mycket sinsemellan internt och i Europafacket och vi ser att vi i Norden måste vara konstruktiva och värna partsmodellen samtidigt som vi bidrar till att skapa mervärde och schyssta arbetsvillkor i hela Europa”, säger NFS generalsekreterare Magnus Gissler till tidningen.

En av huvudfrågorna som diskuterats under kongressen har varit hur de nordiska facken ska kunna värna kollektivavtalsmodellen  samtidigt som man bidrar till bättre arbetsvillkor i övriga europeiska länder. I EU-valet utsågs en lång rad helt nya EU-parlamentariker och snart kommer en helt ny Europakommission att presenteras. Det innebär att nya förslag när det gäller EUs sysselsättnings- och socialpolitik kan vara på väg, skriver Arbetsvärlden. Det är tunga skäl för medlemsförbunden i NFS att skaffa sig en gemensam renodlad Europapolitisk strategi, enligt Magnus Gissler:

”De nordiska facken vill flytta fram positionerna när det gäller partsmodellen, men också bidra till en utveckling i Europa som motverkar fallande löner och försämrade arbetsvillkor”, säger han till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.