Generaldirektör JO-anmäld för jäv

FOLKHÄLSA2016-03-08

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har anmälts till Justitieombudsmannen, JO. I anmälan anklagas han för jäv och otillbörlig bisyssla på grund av sitt uppdrag i styrelsen för ATG, rapporterar Ekot.

Regeringen utsåg förra året Johan Carlson till ledamot i styrelsen för statliga Aktiebolaget trav och galopp, ATG. Nu har han JO-anmälts av Branschföreningen för onlinespel, Bros. Organisationen anser att han är jävig och att bisysslan som styrelseledamot i ATG är otillåten. ”Generaldirektören sitter på dubbla stolar”, säger Bros generalsekreterare Gustaf Hoffstedt till Ekot.

Till Folkhälsomyndighetens uppdrag hör bland annat att förebygga spelmissbruk. Myndigheten är ett av remissorganen när spelbolag söker tillstånd. Det innebär att myndigheten har att avge remissyttranden när ATG söker tillstånd. Genom att Johan Carlson är styrelseledamot i ATG är han jävig när spelbolagens ansökningar ska behandlas, anser Bros:

”Generaldirektören sitter som ledamot i ATGs styrelse samtidigt som han i egenskap av generaldirektör yttrar sig om ifall det spelbolaget ska få bedriva verksamhet eller inte, och det är fel”, säger Gustaf Hoffstedt till Ekot.

Den JO-anmälde generaldirektören Johan Carlson säger att detta är en fråga som helt ligger i regeringens händer:

”Det är ju inte myndigheten som har placerat sig på olika ställen, utan regeringen har uppenbarligen sett det här som ett strategiskt viktigt sätt att arbeta med de här frågorna, eftersom man har bestämt att Folkhälsomyndigheten ska finnas med i ATGs styrelse”, säger han till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA