Trafikverkets upphandlingar av järnvägsunderhåll blir betydligt dyrare än vad som skulle ha varit fallet från början, visar en rapport från Riksrevisionen.
Bild: Mostphotos
Trafikverkets upphandlingar av järnvägsunderhåll blir betydligt dyrare än vad som skulle ha varit fallet från början, visar en rapport från Riksrevisionen.

Generaldirektör till riksdagen efter kritik mot upphandlingar

TRAFIKVERKET2020-10-13
Trafikverkets upphandlingar får kritik av Riksrevisionen, som konstaterar att de blir betydligt dyrare än vad som från början bestämts. Orsaken är bland annat dåliga kunskaper om järnvägsnätet. Nu kallas Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon till riksdagens trafikutskott för en utfrågning, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

En rapport från Riksrevisionen visar att Trafikverkets upphandlingar i snitt blir 74 procent dyrare än det pris som man kom överens om från början. Orsaken till prisskillnaderna är bland annat att det inom myndigheten finns bristande kunskap om järnvägsnätet, enligt Riksrevisionen.

Sammantaget höll sig 3 av 31 upphandlingar som granskats av Riksrevisionen inom de förutbestämda prisramarna, enligt rapporten. Den genomsnittliga kostnadsökningen var i övrigt 73 procent, men variationerna är stora. De så kallade vinteråtgärderna, som omfattar omkring en tiondel av de upphandlade kontrakten, blev exempelvis i genomsnitt 91 procent dyrare.

”Vår övergripande slutsats är att Trafikverkets upphandlingar inte fungerar effektivt, och att staten därför sannolikt får mindre drift och underhåll för pengarna än vad som annars hade varit möjligt”, kommenterar riksrevisor Helena Lindberg granskningen i ett pressmeddelande.

Nu kallar riksdagens trafikutskott till sig Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon för en utfrågning om upphandlingarna på myndigheten, uppger Sveriges Radio Ekot.

”Det handlar om att kräva en åtgärdsplan, för det är inte rimligt att det ser ut på det här viset”, säger utskottsledamoten Maria Stockhaus, M till Ekot.

Enligt Trafikverkets pressavdelning har man ännu inte hunnit sätta sig in i rapporten.

”Det som Riksrevisionen nu har kommit fram till ska vi definitivt titta djupare in på och se vad vi kan justera”, säger myndighetens presschef Bengt Ohlsson till Ekot.

Riksrevisionen lyfter i sin rapport fram att Trafikverket borde uppdatera sitt it-system för upphandlingar då det innehåller brister. Man bör också förbättra sina rutiner för kostnadshantering, skriver myndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.