Ekonomistyrningsverket, ESV, föreslår förändringar av Trafikverkets planering av investeringar. I en rapport konstaterar ESV att reformen skulle förbättra styrningen från riksdag och regering.
Regeringen ställer sig bakom att ansöka om medfinansiering av fem svenska infrastrukturprojekt hos EU. De fem projekten innebär en sammanlagd satsning om en halv miljard svenska kronor.
ST och Almega har tecknat ett nytt centralt kollektivavtal för STs medlemmar inom bransch järnvägsinfrastruktur. Avtalet gäller i 29 månader och ger löneökningar med 4,7 procent. Under perioden kommer dock arbetsgivaren Infranord att lämna Almega och förhandla fram ett nytt avtal med Byggföretagen.
I våras föreslog en statlig utredning om järnvägsunderhåll att Trafikverket ska ta över en del av underhållet i egen regi. En god idé, anser ST, som stöder förslaget i sitt remissvar.
Infranord ska byta arbetsgivarorganisation från Almega till Byggföretagen, och lämnar då STs avtalsområde. Förbundet uppmanar medlemmarna att byta fack efter övergången. Det nya kollektivavtalet kan betyda försämrade villkor, säger STs sektionsordförande Dick Rydås till Publikt.
Trafikverkets upphandlingar får kritik av Riksrevisionen, som konstaterar att de blir betydligt dyrare än vad som från början bestämts. Orsaken är bland annat dåliga kunskaper om järnvägsnätet. Nu kallas Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon till riksdagens trafikutskott för en utfrågning, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Foto: Patrik Lindström.
Regeringen vill att Trafikverket arbetar utifrån ett genusperspektiv när myndigheten tar fram nästa förslag till nationell plan för trafik och infrastruktur, skriver Dagens Nyheter.
Regeringen vill ge Green Cargo ett krispaket på 1,4 miljarder kronor. Tillskottet är tänkt att få det statliga bolaget på fötter igen efter coronapandemin. Regeringen föreslår också att ytterligare 500 miljoner kronor per år fram till 2023 avsätts till järnvägsunderhåll.
Det krävs mer pengar för att förverkliga politikernas planer på nya stambanor för snabbtåg, skriver Trafikverket i en rapport till regeringen. De planerade 205 miljarder kronorna kommer enligt myndigheten inte att räcka.
Riksrevisionen har i en granskning ansett att regeringens analys kring höghastighetsjärnvägar inte varit tillräckligt ingående. Av en skrivelse till riksdagen framgår att regeringen inte delar Riksrevisionens uppfattning.
Restid ska räknas som arbetstid och lönetilläggen ska höjas i takt med löneökningarna, yrkar ST. Motparten Almega vill se minimala löneökningar med slopad individgaranti samt förlängd huvudsemesterperiod. Det framgår av de yrkanden som parterna inom bransch järnvägsinfrastruktur precis växlat.
Trafikverket får regeringens uppdrag att upprätta en långsiktig plan för att underhålla järnvägen. Målet är ett bättre planerat och effektivare järnvägsunderhåll.
Trafikverket ska få utökat ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som det är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
Regeringen vill förmå EU att förlänga den svenska stomnätskorridoren genom Sverige från Stockholm till Haparanda respektive Oslo. EU-finansiering skulle möjliggöra en mångmiljardsatsning på järnvägen.
Sekos avtal för spårtrafik och järnvägsinfrastruktur är klart, men STs förhandlingar drar ut på tiden. ”Det handlar om att säkerställa att det är rätt i varje detalj. Då får det ta lite tid”, säger förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.