Föreslår nya regler för transportinvesteringar

TRAFIKVERKET2021-04-20

Ekonomistyrningsverket, ESV, föreslår förändringar av Trafikverkets planering av investeringar. I en rapport konstaterar ESV att reformen skulle förbättra styrningen från riksdag och regering.

ESV har på regeringens uppdrag granskat den finansiella styrningen av Trafikverket. I en slutrapport lämnar ESV nu ett antal förslag för hur regeringens styrning och uppföljning kan utvecklas. ESV föreslår att Trafikverkets investeringsplan utökas till att omfatta all den statliga transportinfrastruktur som myndigheten finansierar, och som regeringen styr genom nationella och regionala planer. Dessutom vill ESV att planen ska innehålla kostnader för underhåll av infrastrukturen.

I rapporten föreslår ESV också att vissa av de investeringar som i dag klassas som verksamhetsinvesteringar i stället ska räknas som samhällsinvesteringar, exempelvis vägfärjor. ESV anser också att uppföljningen av Trafikverket behöver utvecklas för att regeringen ska få en bättre uppföljning av statens investeringar i transportinfrastruktur.

Enligt ESV ger förslagen i rapporten bättre förutsättningar för riksdagens och regeringens styrning och uppföljning av transportinfrastrukturen i förhållande till de transportpolitiska målen. Också Trafikverket skulle enligt rapporten få väsentligt bättre möjlighet att genomföra verksamheten effektivt om förslagen genomförs.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA