ST stöder förslag om järnvägsunderhåll

SPÅRTRAFIKEN2020-11-04
I våras föreslog en statlig utredning om järnvägsunderhåll att Trafikverket ska ta över en del av underhållet i egen regi. En god idé, anser ST, som stöder förslaget i sitt remissvar.

Regeringens utredare Erland Olausson har i en utredning kritiserat dagens järnvägsunderhåll för att vara alltför inriktad på att åtgärda akuta fel snarare än att förebygga fel och arbeta med långsiktiga insatser.

Ett stort problem är, enligt Erland Olausson, att Trafikverket inte har tillräcklig kunskap om anläggningarnas status och om effekter av olika åtgärder. För att skaffa sig det behöver Trafikverket bland annat skapa lärande, utveckling och innovation genom att driva en del underhållsverksamhet i egen regi.

ST instämmer i sitt remissvar i den bedömningen. Förbundet lyfter också fram utredningens förslag att Trafikverket bör utöka sin egen maskinpool med moderna maskiner för exempelvis bättre vinterberedskap och snabbare anläggningsarbeten:

”I dag används i alldeles för många fall billiga och ej ändamålsenliga maskiner som orsakar stora skador, återkommande fel och driftstörningar i järnvägstrafiken. Anledningen är möjligheten att kunna lämna billiga anbud”, skriver ST.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.