Globalisering kräver facklig samordning

UNI2003-08-05
EUs utvidning, globaliseringen och främlingsfientlighet var huvudfrågor när UNI hade sin första Europakongress i Stockholm.

– En slutsats är att vi inom facken måste kunna påverka bättre på EU-nivå där många beslut fattas idag.

Det säger Siv Norlin, ledamot i STs förbundsstyrelse och en av STs representanter på UNIs (Union Network International) Europakongress i maj. Där deltog cirka 1 000 delegater från 140 länder.

Utvidgningen mot öst ses som en utmaning, eftersom där finns helt andra traditioner än i väst. De länderna har också sämre socialt skydd och det gäller för facken att agera så att inte lägsta nivå blir utgångspunkt framöver för till exempel EU-direktiv.

– Kraven gentemot arbetsgivarna måste samordnas när EU utvidgas, fortsätter hon. Även globaliseringen visar att det finns ett tydligt behov av internationella fackliga organisationer och att vi måste stärka samarbetet inom UNI.

UNI är en av världens största fackliga internationaler och bildades för två år sedan.

ST har anknytning genom ST-Post, ST-Försäkringskassan och Pengar i Sverige.

Fakta

UNI har cirka 15,5 miljoner medlemmar i 800 fackförbund. Anställda inom handel, kontor, privata tjänstesektorn, grafiska sektorn, kommunikation och underhållning organiseras. ST är ett av 14 svenska fackförbund som har anslutna medlemmar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.