Annons:

Bild: Anna Lovehed

Granskning uppmärksammar våld och övergrepp på SiS-hem

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2025-05-15

Både barn och personal på de hem som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, vittnar om fortsatt våld, sexuella övergrepp och kränkningar, enligt en ny rapport från Barnrättsbyrån. ”SiS uppdrag att förbygga våld mot barn har misslyckats”, konstaterar organisationens generalsekreterare Elin Wernquist.

Barnrättsbyråns granskning visar att 1 705 avskiljningar och ”ej fullföljda avskiljningar” dokumenterades under 2024. Det är den högsta siffran sedan 2014. Flickor i mellanstadie- och högstadieålder utsattes för tio gånger fler fysiska ingripanden än pojkar i gymnasieålder.

”Det är tydligt att SiS uppdrag att förbygga våld mot barn har misslyckats. Frågan är hur länge detta misslyckande får fortgå, med tanke på de allvarliga rättighetskränkningar och mänskliga lidande som det innebär”, kommenterar Barnrättsbyråns generalsekreterare Elin Wernquist siffrorna i ett pressmeddelande.

Barnrättsbyrån har samlat in vittnesmål både från besök på ungdomshemmen och andra källor. Enligt rapporten har också antalet klagomål till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ökat med 75 procent under de senaste fyra åren. Många fall rör våld, sexuella övergrepp och att barn förhindrats att kontakta myndigheten – ibland under hot om ytterligare våld från personal.

”Jag blir berörd av vittnesmålen i rapporten. Vi vårdar samhällets mest utsatta barn och unga och självklart ska de som placeras på SiS-hem ha en trygg och säker vård. Det får helt enkelt inte förekomma övergrepp i vår verksamhet. Vårt fokus i det arbetet är glasklart”, kommenterar SiS generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark Barnrättsbyråns rapport i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA