Gratis jobbparkering skattebefrias

CORONA2020-05-06

Regeringen vill införa skattefrihet för fri parkering på jobbet och för gåvor till anställda med värde under 1 000 kronor. Förslagen syftar till att underlätta de ekonomiska följderna av coronaviruset.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna lade på tisdagen fram två nya förslag med anledning av det nya coronaviruset.

Anställda som har tillgång till fri parkering på sin arbetsplats ska slippa betala förmånsskatt för det. Förslaget gäller retroaktivt från april och resten av året och omfattar alla yrkesgrupper i hela landet. Syftet är att minska smittspridningen genom att göra det enklare att åka bil till jobbet i stället för med kollektivtrafik, enligt pressmeddelandet.

Det ska också bli skattefritt att ta emot gåvor från arbetsgivaren för upp till ett värde om 1 000 kronor per anställd. Bakgrunden är att många företag och kommuner vill lindra de ekonomiska konsekvenserna av spridningen av coronaviruset. Förslaget innebär att de anställda kan få till exempel presentkort för att handla och därigenom stödja det lokala näringslivet. Det här ska gälla utöver de skattefria gåvor som redan finns, som exempelvis julgåvor. Skattefriheten för gåvor föreslås gälla från juni och under resten av 2020.

Regeringen kommer att överlämna förslagen i en extra ändringsbudget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA