Grekland underkänt som asylland

MIGRATION2010-12-13

Migrationsverket får inte längre avvisa människor till Grekland. Det har Migrationsöverdomstolen beslutat i ett mål som gällde en familj om tre personer.

Att överföra asylsökande till Grekland enligt Dublinförordningens regler om första asylland är inte förenligt med utlänningslagen och kan innebära en kränkning av Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Det fastslår Migrationsöverdomstolen i en dom. Beslutet berör ett hundratal asylsökande i Sverige som har Grekland som första asylland.

Enligt Migrationsöverdomstolen bygger Dublinförordningen på att alla EU-länder både kan och vill leva upp till vad som beslutas inom unionen. Men om ett medlemsland inte gör det kan Sverige inte för den skull svika de förpliktelser som följer av Europakonventionen eller att bestämmelserna i utlänningslagen inte följs.

Förhållandena för asylsökande i Grekland är enligt domstolen oacceptabla i flera avseenden. Den behandling som frihetsberövade asylsökande utsätts för i avvaktan på att en ansökan om asyl prövas framstår dessutom som omänsklig, enligt ett pressmeddelande från domstolen.

Också Nederländerna, Norge, Storbritannien, Irland och Belgien har tills vidare ställt in överföringar av asylsökande till Grekland.

Migrationsverket har på begäran av EU-kommissionen beslutat att skicka svensk expertis till Grekland för att hjälpa landet att bygga upp ett nytt system för prövning av asylärenden. Redan idag reser de första svenska medarbetarna till Grekland.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA