Två personer utan tillstånd att vistas i Sverige har fått jobb på Arlanda efter att ha gått igenom säkerhetsprövning. Båda är gripna misstänkta för brott, uppger Dagens Nyheter.
Två personer utan tillstånd att vistas i Sverige har fått jobb på Arlanda efter att ha gått igenom säkerhetsprövning. Båda är gripna misstänkta för brott, uppger Dagens Nyheter.

Gripna på Arlanda inte anställda på Swedavia

SWEDAVIA2019-11-15

En man utan svenskt arbetstillstånd och en efterlyst man har jobbat på Arlanda flygplats, trots att de båda har säkerhetsprövats, enligt Aftonbladet. ”Jag har inte fått någon mer information än att ingen av dem är anställd av Swedavia”, säger STs sektionsordförande Mikael Nordenståhl till Publikt.

Först kom det fram att en rysk medborgare utan arbetstillstånd fått jobb som mekaniker på Arlanda. Sedan avslöjades det att en efterlyst man med medborgarskap i ett Sydamerikanskt land arbetat på flygplatsen. Enligt Aftonbladet hade båda gått igenom en säkerhetsprövning.

Än så länge har Swedavia inte kommunicerat någon ytterligare information till vare sig facket eller de anställda, säger Mikael Nordenståhl, ordförande för ST inom Swedavia på Arlanda.

– Det enda vi har fått reda på är att de är anställda av andra företag än Swedavia, säger han till Publikt.

Under dagen har statligt ägda Swedavia haft krismöte om händelserna, enligt uppgifter till Dagens Nyheter. Ingen av de två hade tillstånd att vistas i Sverige.

”Det är olyckligt att de ändå lyckats skaffa sig jobb inne på flygplatsen. Ska säkerheten upprätthållas måste vi ha kontroll över vilka som arbetar här”, säger Stefan Färdigs, stationsbefäl på Arlanda lokalpolisområde till Dagens Nyheter.

De båda männen har gripits och sitter i förvar.

”De är misstänkta för brott mot utlänningslagen. Utredningen får visa om deras arbetsgivare också gjort sig skyldiga till brott”, säger Ulf Djurberg, förundersökningsledare vid gränspolisens utredningsenhet till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Swedavia
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA