Två personer utan tillstånd att vistas i Sverige har fått jobb på Arlanda efter att ha gått igenom säkerhetsprövning. Båda är gripna misstänkta för brott, uppger Dagens Nyheter.
Två personer utan tillstånd att vistas i Sverige har fått jobb på Arlanda efter att ha gått igenom säkerhetsprövning. Båda är gripna misstänkta för brott, uppger Dagens Nyheter.

Gripna på Arlanda inte anställda på Swedavia

SWEDAVIA2019-11-15
En man utan svenskt arbetstillstånd och en efterlyst man har jobbat på Arlanda flygplats, trots att de båda har säkerhetsprövats, enligt Aftonbladet. ”Jag har inte fått någon mer information än att ingen av dem är anställd av Swedavia”, säger STs sektionsordförande Mikael Nordenståhl till Publikt.

Först kom det fram att en rysk medborgare utan arbetstillstånd fått jobb som mekaniker på Arlanda. Sedan avslöjades det att en efterlyst man med medborgarskap i ett Sydamerikanskt land arbetat på flygplatsen. Enligt Aftonbladet hade båda gått igenom en säkerhetsprövning.

Än så länge har Swedavia inte kommunicerat någon ytterligare information till vare sig facket eller de anställda, säger Mikael Nordenståhl, ordförande för ST inom Swedavia på Arlanda.

– Det enda vi har fått reda på är att de är anställda av andra företag än Swedavia, säger han till Publikt.

Under dagen har statligt ägda Swedavia haft krismöte om händelserna, enligt uppgifter till Dagens Nyheter. Ingen av de två hade tillstånd att vistas i Sverige.

”Det är olyckligt att de ändå lyckats skaffa sig jobb inne på flygplatsen. Ska säkerheten upprätthållas måste vi ha kontroll över vilka som arbetar här”, säger Stefan Färdigs, stationsbefäl på Arlanda lokalpolisområde till Dagens Nyheter.

De båda männen har gripits och sitter i förvar.

”De är misstänkta för brott mot utlänningslagen. Utredningen får visa om deras arbetsgivare också gjort sig skyldiga till brott”, säger Ulf Djurberg, förundersökningsledare vid gränspolisens utredningsenhet till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Swedavia
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.