Han fick rätt mot Försäkringskassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-11-11

Försäkringskassan bröt mot turordningsreglerna när man bantade sin organisation för knappt tre år sedan. 21 felaktigt uppsagda ST-medlemmar får nu sammanlagt över 2,2 miljoner kronor i skadestånd.

– Jag blev jätteglad! Och förvånad, jag trodde inte att det skulle bli något. Man har fått upprättelse och det stärker självförtroendet. Det är lättare att gå vidare.

Det säger Jonas Lundbäck, tidigare anställd på Försäkringskassan i Stockholm. Han var en av dem som drabbades när myndigheten för snart tre år sedan bröt mot turordningsreglerna och sade upp folk på felaktiga premisser. Jonas Lundbäck hade arbetat som försäkringsbedömare i åtta år när uppsägningsbeskedet kom i maj 2007.

– Det var väldigt oväntat. Jag hade varit anställd så pass länge, säger han i dag.

Att hitta ett nytt jobb blev svårt. Jonas Lundbäck gick utan arbete i två år tills han i våras fick ett vikariat på en a-kassa. Under tiden väcktes frågorna kring hur uppsägningen egentligen hade gått till. När ST erbjöd sig att driva hans fall tvekade han inte. Och nu är han en av dem som fått störst ekonomiskt skadestånd – 330 000 kronor för inkomstbortfall, plus allmänt skadestånd på 40 000 kronor.

– Det mesta ska betalas tillbaka till a-kassan, och lite till Trygghetsstiftelsen, säger Jonas Lundbäck. Men det är inte så jätteviktigt, grejen är att vi fick rätt. Och det blir ändå en slant över.

STs största tvist hittills

Stortvisten med Försäkringskassan har pågått i snart två år och är STs största hittills. Försäkringskassan har medgett turordningsbrott i 21 fall, och betalar skadestånd om sammanlagt drygt 2,2 miljoner kronor till de personer som berörs. Ett allmänt skadestånd på 40 000 kronor utgår till var och en.

De som lidit ekonomisk skada genom arbetslöshet får dessutom ytterligare kompensation – pengar som till stor del går tillbaka till medlemmens a-kassa, men som i gengäld frigör nya a-kassedagar. STs ombudsman Lennart Engquist är nöjd med utfallet, och är glad att slippa en rättslig process i Arbetsdomstolen.

– Det hade blivit väldigt tufft för många, säger han. Och tagit ännu mer tid.

Hade varit sjukskriven

Det var Försäkringskassans små turordningskretsar som ledde till tvisten; en snäv kretsindelning ger arbetsgivaren större möjlighet att styra vem som blir övertalig, vilket ST protesterade emot. När Jonas Lundbäck sades upp hade han under en tid haft anpassade arbetsuppgifter då han var på väg tillbaka efter sjukskrivning. Han tror att det kan ha bidragit till att just han sållades ut.

– Det var nästan uträknat, på något sätt. Kretsarna formades för att kunna välja vilka som skulle kunna sägas upp, säger han.

Nyligen diskuterade Jonas Lundbäck fackets betydelse med några tidigare kolleger. Och visst har han själv ifrågasatt medlemsavgiften då och då.

– Men den tanken får jag inte igen efter den här hjälpen, säger han. Om jag inte varit med i facket hade jag antagligen inte haft möjlighet att få rätt.

Tvist om turordning

* Stortvisten

2007 sade Försäkringskassan upp hundratals anställda. ST reagerade på de små turordningskretsarna som gav arbetsgivaren större möjlighet att välja vilka personer som blir övertaliga. Enligt ST hade uppsägningar av 106 medlemmar i sju län inte gått rätt till. Ungefär hälften avböjde av olika skäl att driva sitt fall. Men efter närmare två års tvisteförhandlingar har Försäkringskassan nu medgett turordningsbrott i 21 fall

* Turordningsregler
Vid uppsägningar som beror på arbetsbrist ska turordningen grundas på så kallade driftsenheter, enligt lagen om anställningsskydd. Den med kortast anställningstid får gå först. Men det statliga turordningsavtalet medger turordningskretsar av anställda med ”i huvudsak jämförbara arbetsuppgifter”. Det innebär att de även på större arbetsplatser kan bestå av en eller ett fåtal personer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA