Det kan vara ineffektivt att ha många IT-konsulter, menar Magnus Gunnarsson på Ekonomistyrningsverket. I en granskning har han visat att många myndigheter har en stor del inhyrd personal på sina IT-avdelningar.
Bild: Elis Hoffman
Det kan vara ineffektivt att ha många IT-konsulter, menar Magnus Gunnarsson på Ekonomistyrningsverket. I en granskning har han visat att många myndigheter har en stor del inhyrd personal på sina IT-avdelningar.

Han varnar för stor andel konsulter inom IT

IT2015-12-09

Flera myndigheter har fler konsulter än anställda på sina IT-avdelningar, visar en granskning från ESV. Men många konsulter under lång tid kan vara ineffektivt, säger Magnus Gunnarsson, som är ansvarig för studien.

Var femte medarbetare som jobbar med IT på myndigheterna är konsult. Det visar underlaget till en studie som Ekonomistyrningsverket, ESV, har genom­fört på 60 statliga myndigheter.

På Kronofogdemyndigheten, Inspek­tio­nen för vård och omsorg, Myndigheten för yrkeshögskolan och Havs- och vattenmyndigheten utgör andelen konsulter över 60 procent.

– Att ha många konsulter under lång tid kan vara ineffektivt, säger Magnus Gunnarsson, som är ansvarig för studien. 

I ett utvecklingsläge med stor arbetsbelastning kan det vara rätt att hyra in spetskompetens som för över kunskaper till den egna personalen, anser han.

Men gäller det en längre period är det bättre att anställa, tycker Magnus Gunnarsson.

Inspektionen för vård och omsorg har störst andel IT-konsulter bland de undersökta myndigheterna. Där är 25 av 30, eller 83 procent, av dem som jobbar med IT inhyrda på konsultbasis.

Konsulterna fakturerar mellan 900 och 1 000 kronor i timmen. Men IT-chefen Jonas Olsson hävdar att det ändå blir billigare än att anställa:

– Genom att jag köper tjänsterna vet jag exakt vad jag får. Med egen personal är det svårt att skapa värde 40 timmar i veckan, säger han.

Hos Myndigheten för yrkeshögskolan är 65 procent av IT-medarbetarna konsulter. Avdelningschef Johnny Henriksson förklarar att myndigheten saknade egen IT-avdelning när den startade för sex år sedan och därför blev beroende av konsulter. Men nu ser man över läget.

– Det är mycket pengar vi lägger på IT, medger Johnny Henriksson.

På Kronofogdens IT-avdelning är 63 procent av medarbetarna konsulter. IT-chefen Pär RasmussonP är inte nöjd:

– Det är klart att det är bättre att anställa, konsulten är ju mycket dyrare per timme. Och ett annat problem är att konsulten tar med sig kompetensen och går när projektet är över. 

Kronofogden har tidigare haft sin IT-verksamhet outsourcad, men ersätter nu konsulterna med anställda. Precis som många andra myndigheter har man dock svårt att rekrytera personer med rätt kompetens.

Många av Kronofogdens konsulter arbetar med att ersätta en stordator från 1970-talet med nya system. I det projektet jobbar bland annat fyra till fem konsulter heltid för mellan 975 och 1 395 kronor i timmen.

– Vår budget bygger på att vi ersätter konsulter med anställda, men när det gäller stordatorn går det inte. Och där är det marknadspriser som styr.

Finns det risk för att konsulterna gör sig oumbärliga och därför blir kvar?

– Ja, och därför jobbar vi hårt med kompetensväxling. Det här ska bara pågå i två år, vi ska inte fastna i det, säger Pär Rasmusson.

STs avdelningsordförande vid Krono­fogden, Arne Lundgren, är inte förtjust i att myndigheten har en så stor andel IT-konsulter:

– Vi vill ha så lite konsulter som möjligt, men vi har inte så mycket att välja på i dagsläget. Den kompetens som en del av dem har finns knappt att få tag på. När vi har bytt ut systemet kommer de flesta konsulter att försvinna, så det går åt rätt håll. Vi och arbets­givaren är överens om att det ska minska, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

IT
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA