Handikappad får stanna inne

KRIMVÅRD2007-02-28

Kriminalvården måste bli bättre på att ta hand om handikappade fångar, anser Justitieombudsmannen, JO. En rullstolsburen man på anstalten i Norrtälje fick inte duscha på fem veckor.

Problemet med handikappade inom kriminalvården uppmärksammades vid JOs inspektion av anstalten i Norrtälje förra året. Såväl anstaltsledningen som en intagen handikappad man konstaterade att fängelset inte har förutsättningar att hantera så rörelsehindrade personer.

Mannen kunde aldrig få vara utomhus, utan fick nöja sig med att sitta vid en öppen dörr ovanför en trappa mot promenadgården. Han hade inte heller fått duscha sedan ankomsten fem veckor tidigare.

Norrtäljeanstalten begärde att mannen skulle flyttas, men Kriminalvårdens placeringsenhet avslog begäran med motiveringen att det inte fanns någon lämplig ledig plats under de veckor som återstod av strafftiden. Den handikappade mannen hade kommit till Norrtälje från Hall, som på grund av renoveringsarbete saknade plats för honom.

JO kritiserar varken Hall, Norrtäljeanstalten eller placeringsenheten, som han menar alla har gjort så gott de har kunnat. Problemet beror på resursbrist. Det är synnerligen otillfredsställande att det inte finns platser att tillgå inom kriminalvården för personer med den handikappade mannens problematik, skriver JO.

Förutom rörelsehindret har den intagne även beteendestörningar, som resulterat i hot och våld mot personal och andra intagna. I detta ärende har det ”blivit mycket tydligt att det ställs synnerligen höga krav på kriminalvårdens personal”, noterar JO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA