Handläggare gick hemma med lön i sju år

POLISEN2023-11-10

En civilanställd handläggare på Polisen som förlorade sin säkerhetsklassning 2016 har sedan dess gått hemma med lön. Efter en omorganisation vill arbetsgivaren nu avsluta anställningen.

Kvinnan som riskerar att bli av med jobbet ska ha arbetat på Polisen sedan 2006 och haft rollen som handläggare sedan slutet av 2012, vilket framgår av den hemställan om skiljande från anställning som arbetsgivaren har lämnat till personalansvarsnämnden.

Göteborgs-Posten, som var först med att rapportera om ärendet, har sökt Polisen som inte vill kommentera det pågående personalärendet.

Efter flera tips gjordes en säkerhetsprövning av kvinnan 2014. Granskningen ledde till att hon förlorade sin säkerhetsklassning och inte kunde fortsätta sitt arbete, något hon enligt arbetsgivaren ska ha fått besked om först under sommaren 2016.

Sedan dess har hon gått hemma med lön i över sju år. Någon anledning till detta framkommer inte i hemställan, som delvis har maskats av sekretesskäl.

I samband med en omorganisation under sommaren 2023 tycks ärendet ha blivit aktuellt igen. Beslutet om säkerhetsklassningen prövades efter det på nytt, med samma utfall som tidigare.

Polisen har enligt hemställan därefter försökt omplacera kvinnan till arbetsuppgifter som inte kräver säkerhetsklassning, men inte hittat några sådana lediga tjänster. Därför vill arbetsgivaren nu att personalansvarsnämnden fattar beslut om uppsägning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA