Hans roll i valet blir ett fall för JO

FÖRSÄKRINGSKASSAN2010-09-28

Dagarna före valet upprördes många över att svårt sjuka Annica Holmquist nekats sjukersättning. I det läget förklarade Försäkringskassans överdirektör Stig Orustfjord att en lösning kunde vara på gång. Nu ifrågasätts hans roll.

Annica Holmquist lider av den kroniska sjukdomen akromegali. Hennes dotter Emelie Holmquist har på sin blogg beskrivit hur moderns kroppsdelar förstorats, lederna förstörts och att hon lider av andningssvårigheter och svår värk.

Trots att flera läkare intygat att Annica Holmquist aldrig kan jobba igen bedömde Försäkringskassan att hon saknar rätt till sjukersättning och ska utförsäkras.

På fredagen före valdagen säger Försäkringskassans överdirektör Stig Orustfjord till medierna att det kan finnas alternativa lösningar, men att han först måste diskutera dem med familjen.

När Fredrik Reinfeldt samma kväll får en fråga om Annica Holmquist i SVTs slutdebatt hänvisar han till överdirektörens uttalanden: Han hade just hört en ansvarig på Försäkringskassan säga att man hoppades kunna lösa hennes situation redan på måndagen.

Kräver att han får gå

Många ifrågasätter nu Stig Orustfjords roll i valrörelsens slutskede.

Tre nätverk för sjukas rättigheter – Slussa, Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt och Resurs – kräver att han lämnar Försäkringskassan, och IF Metall Södra Västerbotten har anmält honom till JO.

Oväntad uppståndelse

Stig Orustfjord är förvånad över uppståndelsen. Han förklarar för ST Press att syftet var att pröva om det fanns alternativa lösningar till sjukersättning, som sjukpenning eller aktivitetsstöd, så att Annica Holmquist inte skulle ställas på bar backe.

– Jag hade ingen aning om hur politiskt laddat det var, säger han.

Att JO ska granska fallet tycker han är bra. Inför JO kan han också uttala sig utan att behöva ta hänsyn till sekretessen.

På frågan om han kan sitta kvar som överdirektör, svarar Stig Orustfjord att det är en fråga för regeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Jenny (ej verifierad) ons, 09/29/2010 - 16:02
"Jag hade ingen aning om hur politiskt laddat det var, säger han."

Kära Stig.
Sluta med att ljuga, det är opassande en man i din ställning.
När även små moderater påstår att Annica endast är ett verktyg i hippie-vänsterns händer, hur kan du säga att du inte visste?
(Annica är förövrigt en MÄNNISKA som har fått utstå en fruktansvärd orätt, som många andra. Nu råkar det vara så att de fallit offer för de regler regeringen skapat, det är något folk måste inse och accepterat.)
Inlagt av Nisse Sandqvist (ej verifierad) fre, 10/01/2010 - 20:28
Det brukar vara regel bland beslutsfattare och andra ansvariga att inte kommentera enskilda fall. Normalt säger man, när reportern frågar hur Emelies mamma ska klara sig, att man inte har några kommentarer.

Att bryta denna regel, några dagar innan valet, ser ut som en tanke mer än som aningslöshet.
Inlagt av Peppe (ej verifierad) sön, 10/03/2010 - 21:47
Varför bryr sig ingen av att höga tjänstemän ljuger? Förstår inte människor hur allvarligt detta är?
Inlagt av Stefan (ej verifierad) fre, 10/08/2010 - 20:36
Protestgrupp, Avgå nu, Stig O! Du har sabbat tillräckligt:
http://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Avga-nu-Stig-O-Du-har-sabbat-tillrackligt/143522325690819

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA