Här går Trio om intet

HTF2003-12-17

Trots 59 röster för blev det de 33 mot som fällde utslaget. Trio-projektet upphörde att existera den 5 december.

In i det sista var ovissheten stor hur HTFs extrainkallade förbundsråd skulle rösta i detta första formella beslut om att bilda ett nytt storförbund.
Lite trögt gick det när debatten inleddes på Djurönäset utanför Stockholm. Först ut var Roland Karlsson, från avdelning Sydöst som talade om ”toppstyrning”. Ledningen hade enligt honom förtigit riskerna.
– Man blir inte mer tillgänglig för att man är stor, förklarade han.

Under debatten kunde man urskilja en geografisk skillnad. De ombud som uttalade sig för storförbund fanns norr om en tänkt linje Stockholm–Göteborg och de som var negativa söder om denna linje.
– 8 500 östgötar är emot, förklarade exempelvis Claes Wärner från Östgötaavdelningen.
Han tyckte inte heller att SKTFs lönefilosofi stämmer med HTFs. Och Stig Agnåker, avdelning Sydväst, fruktade att medlemmarna skulle få svårt att göra sig hörda i ett storförbund. 
Andra argument mot var att det är svårt att fusionera olika ”kulturer” och att resursbrist hos det nuvarande HTF inte är tillräcklig orsak att säga ja. En talare hänvisade till att ST beräknar förlora cirka 20 000 medlemmar på fem år, vilket enligt honom inte tydde på att Trio skulle få ökade resurser.

Ja-sidans anhängare betonade fördelarna med ett stort, starkt fack för tjänstemannayrken. Bland annat blir den fackliga verksamheten mindre sårbar med större regionkontor (Lena Bäckström, Norrbotten). Man efterlyste också minoritetens alternativ till Trio.
– Det finns mer samhörighet än främlingskap med övriga Trio-förbund, ansåg Birgitta Wrede, Stockholm.
Andra åter ville ha en ny facklig struktur, medan ledamöter från Bergslagen (Thomas Isaksson, Ulric Öhman) betonade att ett stort förbund har bättre förutsättningar att satsa mer på ungdomar.
Inför omröstningen vid 14-tiden var spänningen nästan olidlig. När mötesordföranden äntligen meddelade röstetalet – 33 röster mot och 59 för – blev det först tyst i den stora mötessalen. Så avslutades mötet med några få ord och ombuden troppade ut.

Fakta

Tjänstemannaförbundet HTFs ställningstagande var det första formella beslutet om Trio. För fusionsavtal och sammanslagning hade krävts två tredjedels majoritet – minst 62 röster.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA