Hård JO-kritik mot Lars Danielsson

TSUNAMIN2006-08-29

Det är ”synnerligen anmärkningsvärt” att statssekreteraren Lars Danielsson inte ansträngt sig att räta ut frågetecknen om vad som gjordes i Rosenbad när tsunamikatastrofen inträffade, anser Justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren.

JO riktar formell kritik mot Göran Perssons statssekreterare Lars Danielsson för att denne inte kontrollerade huruvida han verkligen hade ringt de påstådda samtalen till sin kollega på utrikesdepartementet, Hans Dahlgren. Dahlgren hade kontaktat Telia och fått sin uppfattning bekräftad: han hade inte talat med Danielsson dagen för katastrofen, annandagen 2004.

Men Lars Danielsson upprepade ändå inför katastrofkommissionen och JO att hans ”minnesbild” var att han hade ringt flera gånger, dock utan att kunna verifiera det. Han har emellertid i andra sammanhang sagt att han kan ha misstagit sig, men att frågan inte hade någon ”operativ” betydelse för Regeringskansliets katastrofarbete.

Det håller inte JO med om. Den information som lämnas till statsministern i inledningen av en krissituation måste vara mycket betydelsefull för vad regeringen beslutar, slår han fast.

Nils-Olof Berggren anser att Lars Danielssons förklaringar om telefonsamtalen inte är övertygande, ”särskilt mot bakgrund av hans nyss nämnda uppenbara ovilja eller oförmåga att bidra till ett klarläggande”.

JO säger att han inte kan hävda att Lars Danielsson lämnat felaktiga upplysningar med flit. Men han får kritik för bristande noggrannhet inför kommissionen, och för att han inte lämnat de upplysningar kommissionen begärt att få in i efterhand. Danielsson har därigenom försvårat katastrofkommissionens arbete, anser JO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA