Hård kritik mot datasystem för vapen

POLISEN2014-05-14

Polisens vapenhandläggare är mycket kritiska till det nya vapensystemet PÄR. I Kalmar har det gått så långt att samtliga handläggare nu gjort en anmälan i myndighetens interna incidentrapporteringssystem.

”Samtliga handläggare på Vapenenheten vill anmäla att de mår både fysiskt och psykiskt illa av det nya vapensystemet, Vapen-PÄR”.

Så står det i en anmälan till Polisens interna incidentrapporteringssystem. Enligt anmälan leder det nya handläggningssystemet för vapenlicenser till svåra arbetsmiljöproblem för de anställda. Det är något som bekräftas av Mathias Nilsson, ordförande för ST inom Polisväsendet i Kalmar län.

− Det här skapar en otrolig stress hos våra medlemmar som är ansvarskännande och vill göra ett bra jobb, men i dagsläget hindras av ett system.

Vid årsskiftet infördes systemet hos landets samtliga polismyndigheter. I Kalmar har bytet lett till nästan fördubblade handläggningstider. Enligt Mathias Nilsson möts de anställda av mycket frustration både från allmänheten och från vapenhandlare.

− Problemet är att det är ett undermåligt system som inte är hanterbart att jobba i. Vapenhandläggarna går på knäna för att jobba ner en aldrig sinande ström av ansökningar. Det skapar ohälsa, säger han.

Enligt anmälan krävs 313 musklick i nya systemet PÄR för att handlägga en vapenlicens. Det kan jämföras med 145 musklick − mindre än hälften − i det tidigare systemet. De många stegen innebär inte bara att det tar längre tid, utan också en fysisk belastning av nacke, rygg och armar, skriver handläggarna i anmälan.

Mathias Nilsson säger att myndighetsledningen i Kalmar inte kan göra så mycket åt problemet. Systemet har införts av Rikspolisstyrelsen, RPS, och länspolismyndigheterna är tvungna att använda det.

− Problematiken med systemets oduglighet lyfts hela tiden till RPS.

Systemet är byggt på samma plattform som det kritiserade Pust, som Rikspolisstyrelsen tidigare i år beslutade att lägga ned.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA