Kortare väntetider men stora skillnader

POLISEN2015-01-30
Handläggningstiden för vapenärenden har blivit kortare, enligt en ny rapport från Polismyndigheten. Men skillnaden är stor mellan olika regioner.

Publikt har tidigare skrivit om polisens stora problem med det nya systemet för vapenärenden, som infördes 2013.

I Kalmar, exempelvis, ledde bytet till fördubblade handläggningstider. De anställda vittnade om att de fick möta mycket frustration både från allmänheten och från vapenhandlare.

I september förra året var handläggningstiden för en ansökan om vapenlicens i genomsnitt åtta till nio veckor. Några polismyndigheter hade dock handläggningstider upp emot tjugo veckor.  

Nu visar ny statistik att handläggningstiderna för vapenärenden blivit kortare. Enligt Polismyndigheten ser det dock olika ut över landet och situationen är ännu inte tillfredsställande.

I region Stockholm har handläggningstiden för vapenlicenser minskat från tio veckor i höstas till omkring tre veckor vid årsskiftet. I Skåne ligger fortfarande den genomsnittliga handläggningstiden omkring arton veckor. Orsaken är enligt rapporten att antalet handläggare är för få.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.