Hård kritik mot Skatteverket

SKATTEVERKET2013-01-28

Skatteverket får allvarlig kritik av företrädare för tre av landets största revisions- och advokatfirmor. I en debattartikel anklagas verket för att inte följa lagar, avtal och praxis.

Magnus Johnsson vid revisionsföretaget PwC, Sven-Åke Bergkvist vid advokatbyrån Mannheimer Swartling, och Mattias Schömer vid advokatbyrån Vinge, skriver i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter att Skatteverket i flera fall agerat efter hur verket anser att kapitalet borde beskattas – inte i enlighet med gällande lagar och praxis:

”Kravet på att göra rätt för sig kan inte vara enkelriktat utan ställer krav även på Skatteverket. Självklart ska alla betala rätt skatt. Rätt skatt är den skatt som följer av de lagar som riksdagen beslutat om. Endast då har vi ett system som är demokratiskt förankrat och som är överblickbart, förutsebart och rättvist.”

De tre pekar på flera rättsfall där Skatteverket drivit krav som saknat stöd i lagen. Ett delägarprogram för anställda inom Com Hem, ett nekat ränteavdrag för Arlandabanan och beskattningen av vinstdelning inom riskkapitalbolag lyfts fram i debattartikeln, som exempel på hur Skatteverket gör gällande att beskattningen ska ske enligt en egen modell som genomgående leder till högre skatt.

”Anser man att gällande lagar är fel finns det endast ett sätt att få en ändring till stånd: genom att föreslå en lagändring. Nu har vi i stället hamnat i en situation där Skatteverket omprövar privatpersoners och företags deklarationer – utan nya skattebestämmelser – i strid med sedan decennier gällande och accepterade affärsmässiga transaktioner”, skriver de tre.

Skatteverkets agerande skapar osäkerhet och skadar tilltron till det svenska skattesystemet, anser artikelförfattarna. Skatteverkets kortsiktiga agerande motverkar sunda företagsinvesteringar, möjligheten att attrahera kapital och därmed företagens möjligheter att växa:

”Man måste kunna ställa hårda krav på Skatteverket som rättsvårdande myndighet. Vår erfarenhet som rådgivare är att Skatteverket i allt ökad utsträckning brister i att uppfylla de kraven.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA