Hårdare krav för villkorlig frigivning

KRIMINALVÅRDEN2020-09-30

Regeringen föreslår att det ska ställas högre krav på en intagen som vill bli villkorligt frigiven. Den som inte visar vilja att sluta med brott kan få sitta kvar längre i fängelse.

I en proposition till riksdagen föreslår regeringen att den som inte deltar i åtgärder avsedda att minska risken för återfall i brott ska kunna få sin villkorliga frigivning upp­skjuten och alltså få sitta längre tid i fängelse än i dag. Syftet är att få fler att delta i verksamhet och behandling för att motverka återfall.

”Det är inte rimligt att den som inte ens försöker lämna krimina­liteten bakom sig ska få villkorlig frigivning på samma sätt som den som vill ta tag i sina problem. Med de nya reglerna kommer den intagnes ambition att bättra sig i större grad påverka när villkorlig frigivning sker”, kommenterar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, förslaget i ett pressmeddelande.

Förutom att den intagne ska vara skyldig att genomgå vård och behand­ling föreslår regeringen också att större möjligheter att skjuta upp frigiv­ningen på grund av missköt­samhet i fängelset. Det kan till exempel handla om att man bryter mot anstaltens ordnings­regler eller beter sig aggressivt mot personal eller andra intagna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA