Hävdar att han erbjöds pengar för att hoppa av

REGERINGEN2018-12-06
Förre justitieministern Thomas Bodström erbjöds en halv miljon kronor för att hoppa av som landshövding i samband med Allra-skandalen. Det uppger han själv i SVTs ”Min sanning”.

Innan skandalen i pensionsbolaget Allra blev kända hade regeringen hösten 2017 erbjudit Thomas Bodström att bli landshövding i Stockholms län. Han accepterade erbjudandet och sålde sin egen advokatbyrå för att möjliggöra det offentliga uppdraget. Tillträdet skulle ske 1 november 2017.

Men innan han hann tillträda blossade skandalen upp i pensionsbolaget Allra, där fyra personer står åtalade för att ha lurat pensionsspararna, uppger SVT. Thomas Bodström satt som styrelseledamot i pensionsbolaget Allra under nio månader – från maj 2016 till februari 2017 och förekom i reklam för bolagets sparprogram, men han var aldrig personligen misstänkt för några oegentligheter i samband med Allra.

Enligt Thomas Bodström erbjöd regeringen honom, när Allra-skandalen uppdagades, sex månadslöner om han sade ifrån sig jobbet som landshövding. Uppgifterna lämnar Thomas Bodström i SVT-programmet ”Min sanning” som sänds på söndag.

”Mitt motbud var noll månadslöner – men att jag inte tänkte säga upp mig. Det hade varit jättekonstigt om vi var överens om att jag inte hade gjort något fel men att jag ändå måste säga upp mig – för att rädda regeringen”, säger Thomas Bodström i tv-programmet.

Det slutade med att regeringen ändå drog tillbaka sin utnämning. Civilminister Ardalan Shekarabi, S, vill enligt SVT inte kommentera vad som hände när utnämningen drogs tillbaka.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.