Hävdar diskriminering - får ersättning

MÅNGFALD2008-11-14

En kvinna som sökte jobb vid Länsstyrelsen i Kronoberg får 60 000 kronor i ersättning efter en förlikning mellan myndigheten och Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO.  

Enligt DO hade kvinnan både den utbildning och erfarenhet som krävdes för jobbet som arealkontrollant vid Länsstyrelsen. Ändå anställdes en person med sämre meriter. Kvinnan var inte heller en av dem som kallades till en anställningsintervju.

Kvinnan, som var högskoleutbildad i Tyskland, hade flera års erfarenhet av lantbruksarbete.

DO skriver att det är uppenbart att argument som ”att man är från trakten”, har ”vuxit upp på lantgård” eller ”har en utbildning från den närliggande högskolan” spelat en större roll än formella meriter vid anställningen.

– Länsstyrelsen är en statlig myndighet och därför är det viktigt att objektivitet och inte godtycke får styra urvalet vid ansökningsprocesserna. Detta är ett exempel på hur svårt det är för akademiker med utländsk examen att få arbete, förklarar Ingrid Krogius, jurist på DO, på myndighetens hemsida.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA