Hbtq-personers arbetsmiljö ska granskas

HBTQ2020-05-05
Myndigheten för arbetsmiljökunskap får regeringens uppdrag att särskilt kartlägga hbtq-personers organisatoriska och sociala arbetsmiljö, med fokus på transpersoner. Myndigheten får 2,5 miljoner kronor under 2020 för att genomföra uppdraget.

Tidigare undersökningar tyder på att hbtq-personer har sämre arbetsmiljö än andra, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Men de undersökningar som har gjorts under senare år har varit relativt begränsade, i jämförelse med en studie om arbetsvillkor bland homo- och bisexuella som dåvarande Arbetslivsinstitutet genomförde 2002–2004.

”Det har gått över femton år sedan någon större undersökning av hbtq-personers arbetsmiljö genomfördes. Vi behöver mer kunskap om hur situationen i arbetslivet ser ut för hbtq-personer och särskilt för transpersoner”, kommenterar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, MP, i pressmeddelandet.

Myndigheten för arbetsmiljökunskap ska hämta in och ställa samman kunskap om hbtq-personers organisatoriska och sociala arbetsmiljö. Ett särskilt fokus ska vara på transpersoners arbetsmiljö. Myndigheten ska också sprida kunskapen, så att den kan utgöra ett stöd för arbetsgivare samt skyddsombud och andra förtroendevalda på arbetsplatser.

Uppdraget ska genomföras i dialog med hbtq-organisationer och med andra berörda myndigheter. Uppdraget ska slutredovisas 30 juni 2022.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.