Hbtq-personers arbetsmiljö ska granskas

HBTQ2020-05-05

Myndigheten för arbetsmiljökunskap får regeringens uppdrag att särskilt kartlägga hbtq-personers organisatoriska och sociala arbetsmiljö, med fokus på transpersoner. Myndigheten får 2,5 miljoner kronor under 2020 för att genomföra uppdraget.

Tidigare undersökningar tyder på att hbtq-personer har sämre arbetsmiljö än andra, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Men de undersökningar som har gjorts under senare år har varit relativt begränsade, i jämförelse med en studie om arbetsvillkor bland homo- och bisexuella som dåvarande Arbetslivsinstitutet genomförde 2002–2004.

”Det har gått över femton år sedan någon större undersökning av hbtq-personers arbetsmiljö genomfördes. Vi behöver mer kunskap om hur situationen i arbetslivet ser ut för hbtq-personer och särskilt för transpersoner”, kommenterar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, MP, i pressmeddelandet.

Myndigheten för arbetsmiljökunskap ska hämta in och ställa samman kunskap om hbtq-personers organisatoriska och sociala arbetsmiljö. Ett särskilt fokus ska vara på transpersoners arbetsmiljö. Myndigheten ska också sprida kunskapen, så att den kan utgöra ett stöd för arbetsgivare samt skyddsombud och andra förtroendevalda på arbetsplatser.

Uppdraget ska genomföras i dialog med hbtq-organisationer och med andra berörda myndigheter. Uppdraget ska slutredovisas 30 juni 2022.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA