Hel institution avvecklas – anställda vittnar om trakasserier

HÖGSKOLAN2021-12-22
Efter långvariga problem med arbetsmiljön har Uppsala universitet nu valt att avveckla institutionen för neurovetenskap. Flera anställda berättar om en tystnadskultur och att de blivit utsatta för sexuella trakasserier, enligt tidningen Dagens ETC.

I slutet av förra veckan meddelade Uppsala universitet att institutionen för neurovetenskap kommer att avvecklas. Beslutet fattades av universitetsledningen på grund av de problem som länge präglat institutionen. Det bygger på en utredning som gjordes av extern prefekt som tillsattes under våren.

Universitetet har kommunicerat att det varit fråga om konflikter som rört ekonomi och svårlösliga arbetsmiljöproblem, och att beslutet att avveckla institutionen ger verksamheten bäst förutsättningar för att fortsätta utvecklas.

Enligt uppgifter till tidningen Dagens ETC, som varit i kontakt med anställda vid institutionen, ska det även ha förekommit sexuella trakasserier, mobbning och maktmissbruk. Bland annat ska kvinnliga doktorander ha rankats efter sexighet och utsatts för ovälkomna närmanden från manliga medarbetare.

De personer som Dagens ETC talat med vittnar också om en tystnadskultur; de har känt en rädsla för att få karriären förstörd om de skulle berätta öppet om sina erfarenheter. De intervjuande personerna berättar också om hur doktorander har favoriserats eller kritiserats och hotats till tystnad.

Enligt universitet kommer forskargrupperna och ansvaret för utbildningar nu i stället att flyttas till andra institutioner. De forskare som pekats ut kommer enligt Dagens ETC att omplaceras.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.