Historiskt fängelse kan öppna igen

KRIMINALVÅRDEN2020-06-18
Kriminalvården planerar att öppna den gamla riksanstalten i Härnösand på nytt. Enligt planerna ska det gamla fängelset ge plats för drygt 90 intagna under loppet av nästa år.

Kriminalvårdens huvudkontor har tillsammans med myndighetens region nord gjort en förstudie om möjligheten att återöppna anstalten Härnösand. Anledningen är att Kriminalvården behöver fler fängelseplatser. Totalt behöver kapaciteten ökas med cirka 2 000 platser runtom i Sverige.

”Vi har de senaste åren haft ett tufft läge med väldigt ansträngd beläggning. Om allt nu går som vi vill så kommer den gamla anstalten i Härnösand att ge ett välkommet tillskott av platser för Kriminalvården. Personligen tycker jag också att det är roligt att man satsar på Härnösand”, konstaterar Radomir Sarkan, kriminalvårdschef för verksamhetsområdet Saltvik, i ett pressmeddelande.

Härnösandsanstalten kommer enligt förstudien att behöva nyrekrytera ett 70-tal medarbetare.

”Jag tror att det finns en god möjlighet att få tag på personal, även om det finns en viss utmaning kring vissa befattningar. Jag tror det här blir en välbehövlig vitamininjektion i Västernorrland med fler statliga arbetsplatser”, säger Radomir Sarkan till Allehanda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.