Bild: Nadine Sohier/Regeringskansliet

Historiskt hög lön till nya rikspolischefen

CHEFSLÖNER2023-11-22

Petra Lundh får 188 000 kronor i månadslön när hon tillträder som ny rikspolischef, vilket är en högre lön än vad Anders Thornberg har haft. Hon blir därmed den myndighetschef som tjänar mest.

I förra veckan meddelade regeringen att Petra Lundh blir ny rikspolischef från 1 december i år. Jobbytet och ansvaret att leda Polismyndigheten innebär att hon får ett rejält lönelyft.

Regeringen har beslutat att Petra Lundhs nya lön blir 188 000 kronor i månaden. Det är 52 000 kronor mer än vad hon tjänade i sitt tidigare uppdrag som hovrättspresident vid Svea hovrätt och 8 100 kronor mer än vad hennes företrädare som rikspolischef, Anders Thornberg, haft i lön.

Månadslönen gör henne också till den högst betalda av de myndighetschefer vars löner sätts av regeringen. Statsminister Ulf Kristersson tjänar bara 3 000 kronor mer i månaden.

Anders Thornberg, som blir ny landshövding och chef för Länsstyrelsen i Hallands län, får samtidigt en rejäl lönesänkning. Hans lön som rikspolischef låg efter den senaste revisionen på 179 900 kronor i månaden. Alla landshövdingar har en lön på 112 000 kronor i månaden, utom landshövdingarna i Stockholms, Västra Götalands, Norrbottens och Skåne län som tjänar 5 000 kronor mer i månaden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA