Höga börskurser lyfte förbundets ekonomi

ST2006-04-25

ST gjorde en mångmiljonvinst under 2005. Den främsta orsaken är att börsen gått bra.

Förra året blev förbundets intäkter drygt 163 miljoner kronor. Av dem kommer större delen från medlemsavgifterna. Kostnaderna för verksamheten uppgick till nära 166 miljoner. Rörelseresultatet 2005 blev alltså ett minus på 2,6 miljoner kronor. Men i denna siffra är även avskrivningar på investeringar samt avsättningar till 2008 års kongress inräknade.

I resultatet ligger också STs kostnader på 1,9 miljoner kronor för Tria, det fackliga samarbetet mellan ST, HTF och SKTF för studerande, och satsningen med 2,9 miljoner för att rekrytera nya medlemmar.

Resultatet från de finansiella posterna, räntor och avkastning på förbundets kapital, visar ett stort överskott – drygt 58 miljoner kronor.

Samma siffra, ett plus på 58 miljoner, blir också årets resultat efter bokslutsdispositioner och skatt. Av detta kommer ungefär 40 miljoner att avsättas till fonder, bland annat konfliktfonden.

–Resultatet är mycket bra, säger STs ekonomichef Gunilla Hellström. År 2005 var ett bra börsår och innebär att ST fått 60 miljoner i avkastning på värdepapper. Eftersom vi följer upp medlemsutveckling och medlemsintäkter noga ställs vi inte inför obehagliga överraskningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA