Högskola anmäld till JämO

FILM2007-01-24

Filmhögskolan anmäls till JämO av en man som sökt till en utbildning, dit bara kvinnor antagits. Högskolan nekar till diskriminering.

Kursen i att skriva manus för långfilm är den enda i sitt slag på högskolenivå och den startar i slutet av denna månad, berättar Göteborgs-Posten. Totalt fick högskolan in 43 ansökningar till de 7 utbildningsplatserna. Av de sökande var 16 män, men alla platserna gick till kvinnliga sökande.

”Jag reagerar på att det inte på något sätt funnits mandat att positivt särbehandla. Jag känner mig diskriminerad och kränkt. Hade jag vetat att det skulle gå till så här hade jag aldrig sökt kursen”, skriver anmälaren till Jämo.

Han anser att han har mer än likvärdiga meriter jämfört med flera av de antagna. Enligt anmälaren är de kursansvariga involverade i det kvinnliga filmnätverket Dorisfilm, liksom högskolans studierektor Gunilla Burstedt. Dorisfilm är ett nätverk av kvinnliga filmarbetare som bland annat antagit ett manifest med fyra huvudpunkter:

  • Manus ska vara skrivna av kvinnor.
  • Filmerna ska ha minst en kvinnlig huvudroll.
  • Alla beslutsfunktioner ska besättas av kvinnor.
  • Originalmusiken ska komponeras av kvinnor.

Studierektor Gunilla Burstedt vid Filmhögskolan är ledamot i styrelsen för Dorisfilm. Hon tillbakavisar kritiken från anmälaren:

– Vid konstnärliga utbildningar antar vi sökande på konstnärliga grunder. Nivån på de sökande till denna kurs var väldigt hög. De här sju anses vara de bästa, säger hon till Göteborgs-Posten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA