Högskolan på Gotland ökar mest

HSV2004-03-11

Förra året ökade antalet studenter med 10 000 och det totala antalet helårsstudenter är nu närmare 300 000. Det visar statistik från Högskoleverket.

Verksamheten växer vid alla universitet och högskolor. De enda som inte ökar är ett par konstnärliga högskolor i Stockholm.

De små universiteten och högskolorna växer mest. Växjö universitet hade 2003 11,7 procent fler studenter jämfört med 2002. Karolinska institutet expanderade med 7,9 procent. Allra mest ökade Högskolan på Gotland med 29,7 procent. Lunds universitet har ökat med 5 procent och är med sina 26 776 helårsstudenter landets största.

De stora ökningen av antalet studenter har skett inom det samhällsvetenskapliga området. Inom naturvetenskap och teknik var antalet studenter oförändrat mellan 2002 och 2003.

Trots att flera universitet och högskolor, under 2003, producerat mer grundutbildning än vad riksdagen ger ersättning för är kostnaderna i balans med utgifterna. I början av 2004 hade universitet och högskolor ett samlat överskott på 3,4 miljarder.

Den totala kostnaden för lärosätena var år 2003 43 miljarder. En siffra som motsvarar 2 procent av den svenska bruttonationalprodukten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA