Högskolan säger upp och nyanställer

HÖGSKOLAN2006-02-21

Högskolan på Gotland växer så det knakar. Men med ekonomin är det värre. Förra året gick rektorns kansli back med över tre miljoner kronor. Nu kommer besparingarna och 29 anställda riskerar att förlora jobben.

Av:  Christian Örjestål

Högskolan på Gotland har kämpat med sin dåliga ekonomi under flera år. Förra årets underskott beräknas bli 5 miljoner kronor. Rektorns och högskoleledningens kansli står för 3,1 miljoner kronor av underskottet.

Som en direkt följd genomförs nu ett arbete för att utveckla och effektivisera utbildningsutbudet, forskningen och högskolans organisation. Det innebär att 29 anställda inom funktionerna IT, ekonomi, personal och administration kan förlora sina tjänster. Fjorton tidsbegränsat anställda har redan blivit uppsagda.

Klarar inte framtidens behov

Samtidigt som det pågår uppsägningar nyanställer högskolan till de områden där neddragningarna sker.

I Sveriges Radio P4 Gotland pekade högskolans rektor Leif Borgert ut en avdelning där personalen enligt honom saknade den kompetens som högskolan behöver i framtiden. Det fanns inte heller någon tid att vidareutbilda dagens personal – lösningen enligt Leif Borgert var uppsägningar och nyanställningar.

–Han visar prov på en mycket dålig personalpolitik. Hur kan han gå ut i radio och kritisera den personal som han själv aldrig låtit kompetensutveckla? Det är obegripligt för mig, säger Ing-Marie Nilsson, STs ordförande inom universitet och högskolor. Det här är något av det värsta jag varit med om.

Uttalandet skadar oss

STs ordförande vid Högskolan på Gotland, Marie Engegard, arbetar vid en av de utpekade avdelningarna.

–Det var ett oerhört klantigt uttalande. Vi bor på en liten ö där de flesta vet vem man är och ett sådant uttalande kan skada oss oerhört mycket nu när vi måste börja leta efter nya jobb. Man kan verkligen fråga sig vem som saknar kompetens.

De anställda och facken vid högskolan har länge efterfrågat kompetensutvecklande insatser. Men ingenting har hänt.

–Vi har fått svaret att det inte funnits några pengar till det, säger Marie Engegard.

Ing-Marie Nilsson är upprörd. Den centrala förhandlingen med ST avslutades i oenighet.

–Vi gav arbetsgivaren en möjlighet att leva upp till samverkansavtalet men de sa nej. Diskussionen var redan avslutad enligt rektor. Jag försår inte hur de har råd att säga nej till personalens delaktighet, säger Ing-Marie Nilsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA