Högskoleprotest mot Riksbanksfonden

PENGAR2006-09-07

Sveriges universitets- och högskoleförbund protesterar mot Riksbankens jubileumsfond. Fondens begränsningar av ersättning till forskning strider mot riksdagens beslut, anser förbundet.

Riksbankens jubileumsfond bestämde nyligen att inte betala ut mer än ett 20-procentigt påslag för omkostnader när fonden ger forskningsanslag. I det ingår moms till statskassan på åtta procent, varför endast tolv procent återstår som ersättning till lärosätet för kringkostnader. Det ska täcka bland annat kostnader för lokaler, tekniskt stöd och administration.

Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), en branschorganisation som samlar 42 universitet och högskolor, har starka invändningar mot beslutet. I en skrivelse till fonden framhåller SUFH att riksdagen slagit fast att forskningsfinansiärer ska stå för full kostnadstäckning. Det skulle innebära ett påslag på drygt 50 procent, enligt en studie som SUHF gjort.

I en kompromiss 2002 kom flera stora forskningsfinansiärer överens om att lägga på 35 procent utöver direkta projektkostnader. I överenskommelsen ingick även Riksbankens jubileumsfond, som nu ensidigt brutit ”kontraktet”, säger SUHF i sin skrivelse.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA