Högskoleverket kritiserar sena besked

HÖGSKOLAN2007-01-10

När Södertörns högskola sommaren 2005 ställde in sina språkutbildningar fick inte studenterna veta det förrän ansökningstiden gått ut. Det var för sent, anser Högskoleverket.

Södertörns högskola ställde hösten 2005 in alla utbildningar i fyra språk. Det formella beslutet fattades inte förrän i slutet av augusti, medan studenterna informerades under juli. Beslutet väckte mycket stark kritik från personalen, och de fyra ämnesansvariga gjorde en gemensam anmälan till Högskoleverket. Enligt anmälan har personalen känt sig kränkt av att beslutet om nerläggning fattats på tvivelaktiga grunder och utan öppen information och dialog med de anställda.

”Inställda utbildningar kan orsaka stora problem för de studenter som har inrättat sig efter att börja en viss utbildning. Högskoleverket anser att det inte är lämpligt att ett lärosäte i ett sådant sent skede avbryter en antagningsprocess och informerar om att kurser inte kommer att ges”, skriver verket i sitt beslut.

Högskoleverket gör däremot ingen prövning av de frågor som anmälarna främst haft kritiska synpunkter på – motiven för att lägga ner språkutbildningarna och behandlingen av personalen. När det gäller bedömningar av hur en högskola hanterar sina resurser är det inte Högskoleverket som utövar tillsyn. Och när det gäller arbetsrättsliga frågor hänvisar verket till andra myndigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA