Högskolor gör fel med överklaganden

HÖGSKOLAN2006-12-07

Det finns allvarliga brister i handläggningen av överklaganden på universitet och högskolor. Det konstateras i en rapport från Högskoleverket.

Enligt upprepade utslag av JO ska ett överklagande skickas vidare från den myndighet vars beslut har överklagats till högre instans inom en vecka. Enligt Högskoleverkets rapport har 22 universitet och högskolor redovisat längre handläggningstider. Genomsnittet är sex veckor och den längsta handläggningstid som redovisats var sju månader.

Det förekommer också att högskolorna själva avskriver överklaganden efter kontakt med den som överklagat. Men inte ens om den som överklagar uttryckligen tar tillbaka sitt överklagande får högskolan själv avskriva det. För att inte riskera att den myndighet som fattat beslut utövar någon form av påtryckning på den som överklagat ett beslut är det bara den högre instansen som kan avskriva ett ärende.

Det enda godtagbara skälet att inte vidarebefordra ett överklagande till högre instans är om det inte har kommit in i rätt tid. I alla övriga situationer ska ärendet vidarebefordras – om inte myndigheten ändrar sitt beslut på ett sådant sätt att den som överklagar fått sin vilja igenom. Här konstaterar Högskoleverket i sin genomgång att det finns påtagliga kunskapsluckor på högskolorna.

Antalet överklaganden varierar kraftigt mellan högskolorna. Uppsala universitet fick totalt in 154 överklaganden under 2004, medan vissa konstnärliga högskolor som Danshögskolan och Dramatiska institutet inte fick in några överklaganden alls. Totalt kom 1 148 ärenden in till Överklagandenämnden för högskolan under 2004. Av dessa rörde 185 anställningsärenden och 931 studentärenden. Av studentärendena avsåg 854 antagningsärenden.

Remissvaren visar att en stor andel av överklagandena som rör studenter omprövas, det vill säga att högskolan ändrar sitt beslut så som studenten begär. Utifrån svaren från de högskolor där det gått att beräkna, har högskolorna rättat sina beslut i 36 procent av fallen när det gäller studentärenden. Inga an­ställningsärenden har omprövats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA