Hon leder världens offentliganställda

ISKA2003-12-04

Ylva Thörn, 48 år gammal, har valts till ny ordförande för mer än 20 miljoner stats- och kommunalanställda. Hon är första svenska på posten.

Av:  Jan-Åke Porseryd

– Det är hedrande, en otrolig utmaning, säger Ylva Thörn om valet, som skedde vid ISKAs världskongress i Ottawa i Kanada den 6 september.

Ylva Thörn, som är ordförande i svenska Kommunal, blir nu i fem års tid samlande namn för stats- och kommunalanställda över hela världen. Hon efterträder amerikanen Bill Lucy.

Att utveckla de offentliga tjänsterna, både i stat och kommun, blir en av ISKAs viktigaste uppgifter de närmaste åren, menar hon.

– Tjänsterna måste ha en god kvalité för att vi ska kunna få allmänhetens stöd.

– Demokratiseringsprocessen blir viktig. Det handlar om mänskliga fri- och rättigheter, inte minst jämställdheten mellan kvinna och man, men också om fackliga rättigheter. Exempelvis rätten att organisera sig.

Hon menar att ISKA nu är berett att vara med och ta ansvar för utvecklingen i världen, inte bara demonstrera emot orättvisor. Organisationen är beredd att gå in i samtal med exempelvis Världsbanken och Internationella Valutafonden IMF.

– Vi måste agera politiskt om vi ska kunna påverka.

Ylva Thörn har varit ordförande i Kommunal sedan 1996. Hon är bördig från Åtvidaberg i Östergötland och började en gång arbeta som sjukvårdsbiträde och undersköterska. 1987 blev hon ombudsman på Kommunal.

En stor del av hennes arbete blir nu internationellt inriktat – även fast hon sitter kvar som ordförande i Kommunal. Det blir mycket resande i världen.

– Det gäller att se till att jag kan förena uppdragen med familjelivet. Särskilt som jag har en åttaårig son hemma att ta hand om.

Fakta ISKA

ISKA är den fackliga världsinternationalen för stats- och kommunalanställda med mer än 20 miljoner medlemmar i över 600 fackförbund i drygt 140 länder.

Från Sverige deltog i kongressen – förutom ST – SKTF, Försvarsförbundet, Kommunal, SEKO, Transport och Akademikerförbundet SSR.

I STs delegation ingick Annette Carnhede, Anna-Greta Johansson, Kerstin Grahn, Helmut Moser, Gunnar Johanson och Ilkka Pärssinen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA