Hot och våld mot brevbärare

POSTEN2010-12-10

Brevbärare utsätts allt oftare för hot och våld. 34 tillbud har rapporterats hittills i år. Nu arbetar Posten med att ta fram centrala riktlinjer, skriver Sekotidningen.

Problemen med hot och våld mot brevbärarna har framför allt ökat i Göteborg och Malmö. Där har brevbärare knuffats ned för trappor och fått saker kastade efter sig. Oftast är det ungdomsgäng som trakasserar brevbärarna, skriver Sekotidningen.

I Göteborg och Malmö har Posten skaffat personlarm som är kopplade till SOS Alarm åt brevbärarna. I vissa fall har väktare följt med på turerna och brevbärarna gått ut två och två.

”Vi har också upptäckt att vi kan dela ut posten tidigt på morgonen, innan ungdomarna vaknar”, säger huvudskyddsombudet Håkan Leijon vid Postens Malmöregion till Seko-tidningen.

Posten har uppmärksammat problemet centralt och bland annat genomfört en workshop om säkerheten:

”Vi tar det på största allvar. Vi sätter personalen främst och jag ska ta fram ett stödmaterial för personalen, som komplement till det som säkerhetsavdelningen gör”, säger Postens arbetsmiljöansvarige Thomas Engström.

Han uppmanar brevbärare som utsätts för hot eller våld att gå därifrån:

”Det handlar om försändelser. De är inte värda att slåss för”, säger han till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA