Annons:

Någon central upphandling har ännu inte annonserats, och verksamheten har fortsatt att direktupphandla provstickor även under 2020.
Bild: Mostphotos
Någon central upphandling har ännu inte annonserats, och verksamheten har fortsatt att direktupphandla provstickor även under 2020.

Hotas av böter för upphandling

KRIMINALVÅRDEN2020-12-21

Kriminalvården bröt mot upphandlingsreglerna när myndigheten köpte in provstickor för urin, anser Konkurrensverket. Myndigheten begär nu att Kriminalvården ska få betala 230 000 kronor i böter.

Kriminalvården använder provstickor för att kontrollera om det finns narkotika i urin. Men enligt ett pressmeddelande från Konkurrensverket saknar Kriminalvården en gemensam policy för när provstickor ska användas. Därför har olika delar av verksamheten som har ansett sig vara i behov av provstickor köpt in dem på egen hand, direkt till sin verksamhet.

I början av 2019 upptäckte Kriminalvårdens inköpsenhet att provstickorna hade direktupphandlats och i mars 2020 beslutade myndigheten att genomföra en central upphandling av testmateriel. Men någon central upphandling har ännu inte annonserats, och verksamheten har fortsatt att direktupphandla provstickor även under 2020.

Nu vänder sig Konkurrensverket till förvaltningsrätten i Linköping och begär att Kriminalvården döms att betala 230 000 kronor i upphandlingsskadeavgift. Ansökan om upphandlingsskadeavgift riktar sig mot en beställning av urinprovstickor som gjordes i december 2019. Värdet av upphandlingen var drygt 2,9 miljoner kronor. Enligt Konkurrensverket är beställningen en otillåten direktupphandling.

”Otillåtna direktupphandlingar sätter konkurrensen ur spel och riskerar därmed att medföra dyrare inköp. Det är viktigt att inte låta interna diskussioner om ett inköps upplägg stå i vägen för en korrekt genomförd upphandling”, kommenterar Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten myndighetens begäran i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA