Hushållen får det bättre

EKONOMI2008-01-28

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB kommer hushållens ekonomiska ställning att ha förbättrats med i genomsnitt 13 procent mellan 2005 och 2008. De med högst inkomst får den största ökningen.

SCBs rapport om hushållens ekonomi bygger på statistik från 2005 och ett simuleringsverktyg som räknat fram utvecklingen till och med innevarande år. Utvecklingen skiljer sig åt mellan olika grupper. Inkomsten stiger mer för sammanboende än för ensamstående samt mer för yngre än äldre.

Den ökade ekonomiska standarden beräknas bero både på den ekonomiska utvecklingen och på ändrade regler i skatte- och bidragssystemen. SCBs siffror visar klart att den ekonomiska förbättringen är större ju högre inkomst man har. Om individerna delas in i tio lika stora grupper efter stigande inkomst beräknas ökningen för dem med de högsta inkomsterna bli 21 procent jämfört med 6 procent för dem med de lägsta inkomsterna.

Inkomstutvecklingen är också beroende på hushållens sammansättning. För ensamstående är ökningen 10 procent medan sammanboende får 13 procents förbättring. Ensamboende i åldern 75 år och äldre är den grupp som får den sämsta inkomstökningen under perioden. Deras inkomst beräknas stiga med 2 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA