”Husmark Pehrsson dribblar med sanningen”

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-01-28

ST anklagar i ett pressmeddelande socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson för att frisera uppgifter om statens anslag till Försäkringskassan.

Cristina Husmark Pehrsson har i flera sammanhang hävdat att regering och riksdag ökat anslagen till Försäkringskassan. Sanningen är, enligt ST, att man både skjutit till och dragit bort pengar – men totalt sett har kassan fått mindre resurser till verksamheten än för några år sedan.

– Dessutom har Försäkringskassan haft stora kostnader för att genomföra de omfattande organisationsförändringar som politikerna beslutat om, säger STs ordförande Annette Carnhede i ett pressmeddelande. Sammantaget har Försäkringskassan därmed haft väsentligt mindre pengar att bedriva verksamhet för.

ST har nyligen presenterat en rapport om Försäkringskassans ekonomi. Den bygger på de senaste årens budgetpropositioner, och de visar att anslagen är cirka 600 miljoner kronor lägre år 2009 än 2006. Försäkringskassans stora omorganisation har enligt Statskontoret kostat 700 miljoner kronor, och det har myndigheten inte heller kompenserats för.

– Det minsta man kan begära är att Husmark Pehrsson slutar dribbla med siffrorna och tydligt redovisar vilken total tilldelning av pengar som
Försäkringskassan har fått de senaste åren samt vilka ekonomiska
konsekvenser de politiskt beslutade förändringarna har fått för
myndigheten, säger Annette Carnhede.
 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA