Hyfsad rörlighet på EUs arbetsmarknad

RÖRLIGHET2006-12-04

USA framhålls som en förebild med stor rörlighet på arbetsmarknaden, medan EU anses trögare. Men resonemanget avfärdas i en ny EU-rapport.

Av:  Mikael Silberstein

Den kommer från EUs Dublinbaserade institut för forskning om levnads- och arbetsvillkor.

Både den geografiska rörligheten och den mellan jobb är i EU störst i länder med generella välfärdssystem, som Sverige, Danmark och Finland. De länderna hävdar sig väl jämfört med USA och det gör även baltländerna, Nederländerna och Storbritannien.

Lägst rörlighet finns i Malta, Grekland, Italien, Portugal, Slovakien, Slovenien, Polen och Österrike.

Skillnaderna inom EU är mycket stora. I Sverige har mindre än fem procent av befolkningen aldrig flyttat sedan de lämnade föräldrahemmet. I Slovakien är siffran hela 40 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA