Hyllad hemsida avlövas

KONSUMENT2007-04-12

Samlade råd om allt ifrån elavtal till bilköp har gjort Konsumentverkets hemsida till en mycket välbesökt myndighetssajt. Men nu vill regeringen renodla verksamheten. Därmed splittras informationen på flera myndigheter.

Konsumentverkets webbplats har de senaste åren haft nio miljoner besök per år och har fått flera utmärkelser, bland annat för bästa myndighetssajt. Men rådgivningen är för bred, anser regeringen. Konsumentverket bör ägna sig åt sin kärnverksamhet, till exempel tillsyn och konsumenträttsliga frågor. Där ingår inte att ge råd om till exempel mat, energi eller fordon.

Därför ska stora delar av konsumentinformationen nu flyttas från hemsidan och spridas ut på ett flertal andra myndigheter. Det gäller till exempel populära tjänster som Elpriser, Köpguiden och Telepriskollen. Mats Ossung är redaktionschef för webbplatsen och beklagar att den nu avlövas.

– Den är vår viktigaste direktlänk ut till konsumenterna sedan vi sålde tidningen Råd & Rön. Jag tycker inte att det är en bra idé. Det är en styrka att ha de här tjänsterna samlade på ett ställe. Vi får lösa det med länkning i stället, så att folk ändå får en överblick.

Myndighetens tillförordnade generaldirektör Håkan Sandesjö är också konsumentombudsman, KO. Han ser inga risker med att informationsuppdraget sprids ut på flera aktörer.

– Jag ser det som självklart att det inte kommer att innebära någon spretighet. Vi kommer att arbeta med den information konsumenterna behöver. I det långa loppet tror jag inte att konsumenterna kommer i kläm.

Förhandlingar pågår med berörda myndigheter om vilka funktioner som ska överlåtas, och när. Att vissa tjänster helt skulle kunna försvinna om ingen annan myndighet vill ta över dem är inget Håkan Sandesjö oroar sig för.

– Om vi tar bort något är det för att vi tycker att informationen inte är bra, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA