I startgroparna för nytt förbund

TRIO2003-12-17

Den 6-7 december håller ST extrakongress för att ta ett första beslut om det nya storförbundet. Den hålls på Foresta i Lidingö och har förutsättningar att bli historisk.

Av:  Jan-Åke Porseryd

Säger ST-kongressen ja till det nya förbundet – för det fordras 2/3-dels majoritet – kan det innebära att ett första steg tas för att bilda ett nytt stort fackförbund på den svenska arbetsmarknaden.
Det kan också bli första steget i den process som leder till att ST upphör som självständig organisation.
En förutsättning för att det nya facket ska bildas är att samtliga fyra förbund säger ja i sina beslutande församlingar – både nu i december och i juni nästa år.
HTF är det förbund där utgången av omröstningen är mest oviss. HTF-styrelsen har varit djupt splittrad i frågan. Fem av dess elva ledamöter sade nej till Trio-projektet när styrelsen i början av november tog ställning till kongressförslagen.

HTF håller extra förbundsråd (motsvarighet till kongress) den 5-6 december, före de övriga förbunden. Även här krävs 2/3-dels majoritet. Blir det ett nej då, faller hela projektet.
Ett ja från HTF innebär sannolikt att Trio-projektet klarar den ”första läsningen”.
Både SKTFs och FFs styrelser var helt eniga i att rekommendera sina beslutsförsamlingar att säga ja till att slå ihop de fyra förbunden och skapa ett nytt. På STs styrelsemöte i november fanns en reservant – Lars-Olof Nilsson, ordförande i ST-Skatt.
Allt talar för att dessa tre förbund i december får klartecken att gå vidare.
SKTFs extra förbundsmöte hålls den 7–8 december och FFs extra förbundsfullmäktige den 11 december.

Vid ett ja från samtliga förbund väntar ett andra och avgörande beslutstillfälle den 11–12 juni nästa år.
Blir det ja även då, träffas samtliga kongressombud den 13 juni för att gemensamt manifestatera den historiska händelsen.
Val av ordförande och styrelse planeras ske vid förbundets första kongress den 27–29 november nästa år. Den 1 januari 2003 är tänkt startdatum.

Störst i TCO

En sammanslagning av de fyra förbunden ST, HTF, SKTF och Försäkringsanställdas förbund (FF) betyder att ett nytt storförbund skapas med nära 440 000 medlemmar. Det skulle bli TCOs största förbund och näst störst på svensk arbetsmarknad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA