IAF vill förtydliga a-kassornas sanktionsregler

A-KASSAN2023-06-15

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, vill ha tydligare och effektivare sanktionsregler. Det skulle enligt myndigheten leda till bättre regelefterlevnad och kortare handläggningstider.

IAF har granskat orsaker till och effekter av långa handläggningstider för underrättelser till arbetssökande. Enligt myndighetens rapport skulle tydligare regler om sanktioner och kortare tidsfrister bidra till kortare handläggningstid och förbättrad likabehandling i ärenden där a-kassorna ska utreda och besluta om sanktioner gentemot arbetssökande.

I rapporten konstaterar IAF att det kan dröja upp till nio månader innan en arbetssökande skickar in sin ansökan om ersättning. Det är en av förklaringarna till långa handläggningstider. Det leder också till att a-kassan lägger samman flera underrättelser om samma person.

När a-kassorna lägger samman flera underrättelser följer de det centrala handläggarstödet. Men en följd av att lägga samman underrättelser blir enligt rapporten att sannolikheten för sanktion minskar när handläggningstiden förlängs. IAF efterlyser tydligare bestämmelser om när och hur sammanläggning får göras.

Enligt rapporten bör a-kassornas möjlighet att lägga samman underrättelser begränsas, vilket i förlängningen skulle göra sanktionssystemets handlingskorrigerande effekt tydligare och mer kraftfull.

”Arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring och sanktionssystemet ska medverka till att tiden i arbetslöshet blir så kort som möjligt”, skriver IAF i ett pressmeddelande.

IAF uppskattar att merkostnaden för arbetslöshetsförsäkringen av att a-kassorna lägger samman underrättelser blev 18,1 miljoner kronor under 2021. Granskningen visar att män står för en förhållandevis stor andel av det beloppet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassan IAF
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA