Identiskt lika avtal inom Posten

NYHET2004-11-23

–Vi är i stort sett nöjda med branschavtalet på Posten, säger Kjell Öström, förhandlingsansvarig för ST inom Posten.

–Som förhandlare är man ju aldrig riktigt nöjd eftersom det alltid finns saker man vill förbättra. Vad gäller jämförelsen mellan STs och Sekos avtal så är dessa identiska.

–Att vi stått utanför medlingen, som gällt Seko, har försvårat våra postcentrala förhandlingar, menar Kjell Öström.

Avtalen för Posten är klara på branschnivå och är i den materiella delen identiskt lika för ST och Seko och ger 7,3 procent. Detta framgick inte tydligt i nummer 14 av ST Press.

Avtalet på branschnivå med arbetsgivarorganisationen Almega ger ett löneutrymme på 7,3 procent under tre år fördelat på 2,5 procent för 2004, 2,4 procent för 2005 och 2,4 procent för 2006. Om parterna inte enas om annat finns en individgaranti på 240 kronor per månad för varje år.

På den postcentrala nivån har än så länge endast Seko ett avtal, efter det att medlare kopplats in. Löneutrymmet i detta är 7,1 procent, efter avräkning för lönetrappan, under tre år. Dessutom finns det en lönetrappa för lågavlönade. Lägstlönen i lönetrappan är 14 000 kronor och slutlönen 17500 kronor per månad.

–Eftersom ST inte omfattats av medlingen fortsätter vi förhandla på den postcentrala nivån, där förhandlingarna går trögt, fortsätter Kjell Öström. Förutom löner gäller förhandlingarna bland annat trygghetsfrågorna och en eventuell lönetrappa samt en del justeringar i befintliga avtal.

Branschavtalen och Sekos avtal på Posten löper från den 1 oktober i år och tre år framåt. När ST blir klara med sitt avtal på den postcentrala nivån kommer det att ha motsvarande giltighetstid.

Saco-förbunden har för sina medlemmar på Posten tecknat ett sifferlöst avtal med Almega för tre år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA